Fairlingo is sinds kort officieel een B Corp. Een certificering waar we enorm trots op zijn! Met het B Corp keurmerk maken we onderdeel uit van een wereldwijde beweging die de kracht van het bedrijfsleven actief inzet voor een betere wereld.

Nog niet bekend met B Corp? In dit artikel vertellen we je er meer over en lees je hoe ook jouw bedrijf een B Corp kan worden.

Over B Corp

Hoewel het begrip B Corp in Nederland nog niet bij iedereen bekend is, stijgt het aantal organisaties dat zich wereldwijd bij deze beweging aansluit in hoog tempo. Momenteel zijn er meer dan 3.500 bedrijven in meer dan 70 landen die zich een B Corp mogen noemen. Hiervoor doorloop je als bedrijf een strenge certificeringsprocedure. Deze bestaat onder andere uit een uitgebreid assessment en achtergrondonderzoek.

‘Using business as a force for good’

B Corps streven naar een wereldwijde cultuuromslag om succes in het bedrijfsleven opnieuw te definiëren en een meer inclusieve, duurzame economie te creëren. Dit betekent dat zij zich niet alleen richten op het behalen van winst, maar ook een sterke focus hebben op mens, milieu en maatschappij. Het motto van B Lab (de organisatie achter de B Corp certificering) luidt dan ook: ‘Using business as a force for good’. Een transparante, duurzame en ethische werkwijze staat hierbij centraal.

Waarom een B Corp certificering?

B Corp Fairlingo

Als vertaalbureau is het onze missie om globalisering een positieve invloed te laten hebben op het welzijn van de wereld. De grootste uitdagingen in een globaliserende wereld zijn het klimaat, een groeiende ongelijkheid en individualisering. Als bedrijf willen wij laten zien dat het anders kan. Onze B Corp certificering helpt ons deze missie uit te dragen, maar geeft ons bovendien inzicht in waar we onszelf kunnen verbeteren. Elke drie jaar word je als B Corp opnieuw beoordeeld. Dit houdt onze focus scherp en helpt ons de daad bij het woord te blijven voegen.

Eerste B Corp gecertificeerde vertaalbureau van Nederland

Fairlingo is samen met moederbedrijf Vertaalbureau Perfect het eerste vertaalbureau van Nederland dat een B Corp certificering heeft behaald. Hiermee maken we deel uit van een snelgroeiende groep Nederlandse bedrijven die zich bij de B Corp beweging heeft aangesloten, waaronder Dopper, Triodos Bank, Tony’s Chocolonely, Nutricia Benelux, Naïf en Auping.

Hoe word je een B Corp?

Als B Corp moet je aantoonbaar voldoen aan strenge sociaal-maatschappelijke criteria en excelleren op het gebied van milieu-impact, transparantie en bestuur. B Lab heeft daarom een uitgebreid certificeringsproces ontwikkeld dat verder gaat dan certificering op product- of serviceniveau. Voordat je jouw bedrijf een B Corp mag noemen, worden al je sociale en milieuprestaties onder de loep genomen en geëvalueerd.

Online assessment

Tijdens een uitgebreid (online) assessment wordt gekeken hoe jouw bedrijfsactiviteiten en -model van invloed zijn op jouw medewerkers, gemeenschap, het milieu en je klanten. Om B Corp gecertificeerd te worden dien je minimaal 80 van de in totaal 200 beschikbare punten te behalen. Het volledig invullen van het B Impact Assessment (BIA) neemt enkele weken tot maanden in beslag.

Assessment review

Nadat je jouw assessment hebt afgerond en alle benodigde documenten hebt ingediend bij B Lab, vindt een assessment review plaats. Hiervoor voer je telefonische of online gesprekken met een zogenaamde B Lab Standards Analyst. Hierin wordt dieper ingegaan op verschillende zaken uit het assessment en wordt jouw score geverifieerd om te bepalen of je de benodigde 80 punten hebt behaald. Daarnaast wordt een uitgebreid achtergrondonderzoek gedaan naar je bedrijf en wordt gevraagd om de kernthema’s mens, milieu en maatschappij in je statuten op te nemen.

Wanneer je dit proces hebt doorlopen en aan de gestelde criteria hebt voldaan, ontvang je het felbegeerde B Corp certificaat. Voor alle B Corps geldt dat je om de drie jaar het assessment opnieuw moet uitvoeren om te kijken of je nog steeds aan de gestelde eisen voldoet. Dit houdt je als B Corp scherp en stelt je in staat een continue focus te houden op het leveren van een positieve impact op de wereld.

Lees meer over onze missie als B Corp

Myrthe Boes
70 artikelen