Wij zijn trots op onze samenwerking met organisaties die op hun eigen manier een positieve impact maken op de wereld. Eén daarvan is Drone Class: Een erkende vliegschool voor drone opleidingen. In dit interview vertelt Sem van Geffen over hun internationale activiteiten en hoe zij globalisering positief laten bijdragen.

Wat voor diensten biedt Drone Class aan?

“Drone Class is een erkende UAS vliegschool in Nederland. Wij leiden particulieren, bedrijven en scholen op voor het EU Dronebewijs. Sinds begin dit jaar is dit namelijk verplicht in de hele EU voor het vliegen met drones vanaf 250 gram. Wij bieden een online opleiding aan voor het basiscertificaat A1-A3 en voor het aanvullende certificaat A2. In een overzichtelijke digitale leeromgeving krijgt de cursist toegang tot verschillende leermodules en oefenvragen. Het examen kan direct online worden gemaakt en ook gratis onbeperkt worden herkanst, indien nodig.”

Waarom is een EU Dronebewijs nodig?

“Sinds 31 december 2020 gelden er in de EU een aantal nieuwe verordeningen voor het vliegen met onbemande luchtvaarttoestellen, die de regels in Europa meer harmoniseren. Met het EU Dronebewijs kun je in alle EU landen, Noorwegen, Ijsland en Zwitserland vliegen. De drone piloot moet hiervoor eerst het examen halen bij een erkende Nederlandse vliegschool, zoals Drone Class. De online opleiding van Drone Class bereidt kandidaten zorgvuldig voor om het examen te halen. Het EU dronebewijs kan daarna digitaal aangevraagd worden bij de RDW. Drone Class leidt niet alleen in Nederland, maar ook in het buiteland op. Daarom zijn er goed vertaalde opleidingen nodig.”

Wat is jullie ervaring met de vertaaldiensten en service van Fairlingo?

“Fairlingo zorgt voor een snelle, prettige intake. In onze branche worden veel technische termen gebruikt. We merken dat de vertalers goed research doen om deze technische termen nauwkeurig te vertalen. Fairlingo houdt zich ook netjes aan de afgesproken deadlines. Er zijn teksten voor de opleiding, website teksten en blogs vertaald naar het Engels, Duits, en Italiaans. We zijn tevreden over het resultaat omdat de teksten goed zijn vertaald met de juiste terminologie. Het is voor ons belangrijk dat de vertaler naast een goede vertaler ook affiniteit heeft met drones en de opleidingsteksten heel begrijpbaar vertaalt voor een optimale kennisoverdracht. Naast de goede technische vertaling vonden we de snelle offerte en het transparante proces opvallen. Het contact met de projectmanagers Mariët en Claudia is erg fijn gezien hoe ze meedenken en de snelle reacties.”

Waarom hebben jullie gekozen voor Fairlingo en zijn er nog verbeterpunten?

“Ten eerste hebben we goede vertalingen nodig zodat de cursisten alles goed kunnen begrijpen om de studie succesvol af te ronden. We zagen dat vertaalbureau Fairlingo veel positieve reviews heeft en net als Drone Class een innovatief bedrijf is. Elke tekst wordt gereviseerd wat voor een goede opleidingtekst nodig is en je kan kiezen voor dezelfde vertaler wat de consistentie van de teksten ten goede komt. Als jong bedrijf met geen onbeperkte budgetten en met veel vertalingen is het tarief voor ons ook relevant. In vergelijking met andere vertaalbureaus bood Fairlingo voor ons de beste prijs-kwaliteitverhouding. De tarieven zijn transparant en je betaalt voor elke taal hetzelfde tarief. Daarnaast kun je heel snel een offerte opvragen en de vertaling direct zelf starten vanuit het account. Dit werkt sneller dan steeds een offerte opvragen. Wij zijn heel tevreden met de dienstverlening en hebben daarom tot nu toe geen verbeterpunten.”

Hoe dragen jullie bij aan een betere wereld?

“Drones kunnen ingezet worden voor bijvoorbeeld transport met minder uitstoot, inspecties op grote hoogte en in gevaarlijke omgevingen zoals chemische installaties, het monitoren van veiligheid en het in kaart brengen van biodiversiteit. Wij leiden overheden en non-profit organisaties op. Drones worden bijvoorbeeld al ingezet voor het snel vervoeren van medicijnen. Ook werken we samen met het onderwijs, waarvoor we een doorlopende leerlijn voor vmbo leerlingen hebben ontwikkeld. Drones zijn soms helaas ook oorzaak van overlast en onveilige situaties. Daarom is dit gereguleerd door de EU en met behulp van onze opleiding dragen wij bij aan het veilig en bewust inzetten van drones.”

Zien jullie nog meer mogelijkheden om impact te maken met Drone Class?

“We zijn nu actief met een Nederlandse, Duitse, Engelse en Italiaanse webshop voor de betreffende markten. Ons doel is om online opleidingen aan te bieden in elk EU land. We doen steeds meer ervaring op en creëren schaalvoordeel om onze opleidingen zo goed en toegankelijk mogelijk te maken. Dit voordeel kunnen we optimaal inzetten door de opleiding niet alleen voor een zo’n laag mogelijk prijs aan te bieden, maar ook in de eigen taal, omdat het gros van de mensen gewend is om een opleiding in de eigen taal te volgen.”

Sam Van Gentevoort
70 artikelen