In het buitenland liggen veel kansen en mogelijkheden voor webwinkels om zaken te doen. Met een webwinkel is het dan ook relatief eenvoudig om over de grens te verkopen. Natuurlijk komt daar wel het een en ander bij kijken, waaronder het vertrouwen winnen van je klant. Zeker als buitenlands bedrijf is een keurmerk daarbij belangrijk. In dit blog lees je welke keurmerken geschikt zijn bij cross-border ondernemen.

 

Amerika en keurmerken

Laten we daarbij beginnen met Amerika. De omzet van de Noord-Amerikaanse B2C markt groeide ook in 2014 met dubbele cijfers. Vooruitziend dat Google is, werd in oktober 2011 Google Trusted Store uitgerold in Amerika. Het keurmerk van Trusted Store wordt weergegeven in de Google zoekmachine en Google Shopping. Wanneer je met de muis over een Trusted Store badge beweegt, wordt informatie over de betreffende webwinkel getoond en kunnen consumenten informatie over de webwinkel vinden. Google Trusted Store is echter geen keurmerk voor kleine webwinkels, daar er een specifieke eis wordt gesteld aan het aantal bestellingen. Eenzelfde geldt voor webwinkels die maatwerk leveren, Google stelt namelijk als eis dat producten binnen tien dagen geleverd moeten worden. Sommige producten kennen dit echter alleen al als productietijd. Daarnaast doet Google Shopping geen juridische keuringen en wordt het keurmerk toegekend op basis van metingen. In principe wordt het keurmerk betaald door je gegevens af te staan aan Google.

Creditcard: Waar consumenten in Europa veel betalingen doen via online overboekingen, doen veel Amerikanen dit via de creditcard. Omdat de creditcard een ‘charge back’ systeem kent is een keurmerk minder relevant binnen de States. Dit komt doordat ten alle tijden de betaling teruggedraaid kan worden.

De keuze voor een keurmerk is afhankelijk van jouw webwinkel en jouw specifieke eisen.

Van Nederland naar Duitsland

Voor de Nederlandse webwinkelier die aan internationalisering denkt, is de Duitse markt vaak een interessante optie. Daarnaast behoren de Duitsers tot de grootste online shoppers van Europa, een grote afzetmarkt dus welke letterlijk naast de deur ligt. Waar je voor de Belgische markt als Nederlandse webwinkel niet veel hoeft aan te passen, komt bij het runnen van een webwinkel in Duitsland veel meer kijken. Een webshop starten in Duitsland betekent meer dan slechts de webwinkel vertalen naar het Duits. Zo is de wetgeving in Duitsland één van de strengste en kunnen concurrenten elkaar boetes geven bij overtredingen. Enige voorbereiding in de vorm van logistiek, wetgeving en het verdiepen in de cultuurverschillen is dan ook van uiterst belang. De Duitse markt is met meer dan 80 miljoen inwoners vele malen groter dan Nederland, dus valt er veel winst te behalen. Om in te gaan op de keuzes qua keurmerk kun je kiezen tussen Nederlandse keurmerken welke internationale ondersteuning aanbieden of het kiezen van een erkend Duits keurmerk.

Europa en kenmerken

De groeipercentages van de drie grootste Europese E-commerce markten (Duitsland, Verenigd-Koningkrijk en Frankrijk) boeken bijna ieder jaar opnieuw dubbele cijfers. In Europa staat Nederland op de zevende plaatst van ‘beste e-commerce markt’, toch lopen Nederlandse webwinkel vaak voor doordat de Nederlandse e-commerce markt relatief volwassen is. Vandaar dat Nederlandse webwinkel vaak competitief zijn en het ‘over de heg heen kijken’ voor de Nederlandse webwinkelier een slimme zet is. Dit wordt steeds makkelijker doordat Europees gezien de regels steeds meer gelijk getrokken worden. Maar ookal is je webwinkel in Nederland wellicht bekend, in het buitenland ben je de nieuweling en zou je moeten aantonen dat je te vertrouwen bent. Dat kan middels een keurmerk. Maar wat zijn goede keurmerken die helpen wanneer je internationaal wilt ondernemen? De logo’s van Stichting WebwinkelKeur, Thuiswinkel waarborg en het Webshop Keurmerk zijn in Nederland natuurlijk wel erkend en vertrouwd, maar als je internationaal wilt ondernemen dan zegt een dergelijke naam nog maar weinig. In het buitenland kennen de (meeste) mensen deze namen niet.

 

Overkoepelend Europees Keurmerk

Om dit probleem te tackelen hebben twee partijen een overkoepelend Europees keurmerk uitgebracht. Deze twee partijen zijn Emota en E-commerce Europa. Met een overkoepelend keurmerk wordt een keurmerk bedoeld welke vertegenwoordigd wordt in elk land door een nationale organisatie. Een dergelijk keurmerk is internationaal beschikbaar en bekend en kan verkregen worden door lid te worden van een nationaal keurmerk. In Nederland is dit voor het EMOTA-keurmerk Stichting WebwinkelKeur en het Webshop Keurmerk en voor het E-commerce Europa Thuiswinkel Waarborg. Een ander goed keurmerk voor internationaal ondernemen is ValuedShops, dit keurmerk controleert jouw webwinkel op Europese eisen en is in diverse talen beschikbaar waaronder Engels, Duits, Spaans, Frans en Nederlands. ValuedShops is de internationale variant van WebwinkelKeur en stelt ook gratis Duitse en Engelse algemene voorwaarden beschikbaar aan haar leden. Bij lidmaatschap van ValuedShops kun je ook direct gebruik maken van het EMOTA keurmerk.

 

Nederlandse keurmerken met Duitse ondersteuning

-> Stichting WebwinkelKeur biedt een keurmerk met klantbeoordelingen in één. Naast het feit dat WebwinkelKeur gericht is op Nederland, bieden ze ook een meertalige variant met ondersteuning voor Duitsland. Dit keurmerk wordt Europees onder de naam ValuedShops aangeboden.

-> Webshop Keurmerk is van oorsprong een Nederlands keurmerk. Het webshop keurmerk is echter ook actief in Duitsland onder de naam Webshop Gütesiegel. Bij beide keurmerken wordt een juridische screening van de webwinkel gemaakt. Wel is het verstandig om een jurist in te schakelen voor een additionele screening. Dit omdat het zakendoen in Duitsland sterk verschilt met Nederland. Zo kan een Duitse concurrent je een “Abmahnung” sturen wanneer jouw webwinkel niet aan de Duitse wet voldoet, dit is een sommering om je webwinkel aan te passen inclusief een rekening voor de gemaakte kosten. De kans op boetes bij overtreding van wetgeving is in Duitsland dan ook hoog.

Zowel Stichting WebwinkelKeur als het Webshop Keurmerk zijn van origine Nederlands. Dit houdt in dat ze een goede keuring doorvoeren over een Duitse webwinkel, maar geen volledige zekerheid kunnen bieden. Een extra screening door een juiste jurist is dus altijd aan te raden. Daarnaast zou je ook kunnen kiezen voor één van de origine Duitse keurmerken, zoals de EHI-Siegel (de Duitse thuiswinkel waarborg), Haendlerbund of TrustedShops. Maar ook in deze gevallen is een extra screening door een jurist aan te raden. Het voordeel van één keurmerk voor alle landen is dat er één vast aanspreekpunt bestaat voor je business in plaats van voor alle landen één.

 

 

 

 

 

Keuze van keurmerk

Uiteindelijk is de keuze voor een keurmerk echter afhankelijk van jouw webwinkel en jouw specifieke eisen. Zo zou je op een ander keurmerk uitkomen wanneer je puur op Duitsland richt dan wanneer je algemener op Nederland en Europa richt. Laat je besluit dus vallen op het keurmerk dat het best bij jouw specifieke uitgangspositie en doelstellingen past.

Sam Van Gentevoort
68 artikelen