CS-Cart is naast Magento en WooCommerce één van de meest populaire open-source systemen om een eigen webshop op te zetten. Het systeem biedt uitgebreide mogelijkheden om meertalige content aan te bieden. CS-Cart onderscheidt zich met een zeer bruikbare importfunctie waarmee vertalingen efficiënt kunnen worden toegepast. In dit blog lees je hoe je aan de slag kunt met het vertalen van je webshop en geen tijd verspilt aan onnodig teksten kopiëren.

Maak een overzicht van de te vertalen content

Er is niets inefficiënter dan bij het importeren van je vertaalde bestanden te ondervinden dat je content bent vergeten te laten vertalen. Maak daarom eerst een overzicht van alle elementen die je wilt laten vertalen. Denk hierbij aan categorieën, meta titels, meta omschrijvingen, pagina-inhoud, paginanamen(url) en bestandsnamen van afbeeldingen.

cs kart vertalen

Gebruik de ingebouwde export functie 

CS Cart heeft standaard functionaliteit om content te exporteren en importeren. Elke kolom wordt op basis van een pagina-ID gegenereerd en bevat de gegevens die je in het exportscherm hebt gemaakt (zie afbeelding). CS Cart exporteert jouw geselecteerde gegevens naar een .csv bestand, welke je kunt openen met Google Spreadsheets of Microsoft Excel.

 

 

Check en bewerk je .CSV bestand

Check altijd de gegevens in het .csv bestand. De volgende opsomming kun je aanhouden als globale checklist:

  • Heb ik de juiste pagina's/producten/categorieën geëxporteerd?
  • Zijn alle kolommen toegevoegd die ik vertaald wil hebben?
  • Zijn er overbodige kolommen die ik niet vertaald wil hebben?

Een .csv bestaand is vaak gescheiden door een komma of spatie. Je kunt de gegevens ordenen naar kolommen door gebruik te maken van de functie 'Tekst naar kolommen', deze staat in Microsoft Excel onder het tabblad 'Gegevens'. Selecteer de hele kolom en voer in door welk teken de gegevens worden gescheiden. Je krijgt een voorbeeld van de gegevens, indien je dit juist hebt gedaan, staan alle gegevens netjes ingedeeld per kolom. Ga verder en overschrijf de eerste kolom.

hoe webshop vertalen

Upload je .CSV bestand naar Fairlingo

Nadat je jouw .csv bestand weer hebt opgeslagen en gecheckt op volledigheid, ben je klaar om je vertaalopdracht aan te vragen bij Fairlingo. Sleep je bestand naar het offerteformulier of klik op de knop 'bestand uploaden'. Kies daarna je tekstniveau.

Weet je niet zeker welk tekstniveau je moet kiezen? Bekijk dan meer informatie over onze tekstniveaus en tarieven. Geef indien nodig een briefing mee aan de vertaler. Dit kan ook in een later stadium. Vul daarna je gegevens in en je ontvangt de offerte op het door jou gekozen e-mailadres.

Zorg ervoor dat de juiste taal (doeltaal) staat ingesteld in de kolom 'language. CS Cart hanteert hiervoor de internationale ISO norm.

Importeer je vertaalde .csv naar CS Cart

Na het afronden van het vertalen van het .csv bestand is de vertaling te vinden in jouw Fairlingo account. Bij het vertalen van .csv bestanden ontvang je de vertaling altijd in hetzelfde bestandsformaat. Nu ben je klaar om je vertaling te importeren in CS Cart. Maak eerst een back-up van je database, zodat je deze later eventueel kunt terugzetten. Hier staat een uitleg over het maken van een database back-up.

Log in op jouw CS Cart installatie en ga naar het tabblad Administratie -> Importeer gegevens -> Vertalingen. In dit scherm kun je jouw vertaalde .csv bestand selecteren en uploaden in jouw installatie. Indien het bestand op je eigen computer staat, klik dan op de knop 'lokaal' en navigeer naar je .csv bestand.

Druk op de knop 'Importeren' en je bestand wordt meteen door CS Cart geïmporteerd. Na het importeren krijg je een pop-up te zien met daarin de resultaten van het uploaden. Normaal mogen hier geen fouten worden getoond. Het is aan te raden om je import goed te controleren.

Sam Van Gentevoort
68 artikelen