4 tips om online te internationaliseren

Tot enkele jaren geleden was het internet primair bedoeld om kennis en gegevens met elkaar te delen. Op dit moment gebruiken we het internet eigenlijk voor de meest uiteenlopende zaken. Gemakkelijk online shoppen is een van de digitale ontwikkelingen die veel kansen met zich heeft meegebracht.

Het internet heeft zich ontwikkeld als een grote marktplaats met meer dan drie miljard actieve gebruikers. Deze ontwikkelingen zijn niet alleen goed voor mensen die vanuit hun luie stoel willen shoppen, maar ook voor retailers om nieuwe markten aan te boren. Maar hoe gebruik je het internet optimaal om écht te globaliseren? In dit blog werpen we een blik op enkele tips om de succesvolle stap te maken van lokale verkoop naar internationaal succes.

Vergeet tradities

Welke landen zijn interessant en welke niet? Eén van de meest belangrijke dingen is dat bedrijven zich open-minded moeten opstellen als ze hun merk internationaal willen lanceren. Dit houdt in dat niet moet worden aangenomen dat de meest gesproken talen in de wereld ook de meest prominente talen zijn in de online retail.

Een voorbeeld hiervan is het aantal Franse sprekers (400 miljoen) en dat slechts een kwart van deze Franse sprekers ook online actief is. Hetzelfde geldt voor de Spaanse sprekers, van de 500 miljoen Spaanse sprekers begeeft ongeveer de helft zich ook online. Ter vergelijking zijn de Chinese, Japanse en Arabische taal in de online wereld vele malen populairder. Met het veel grotere bereik kunnen deze talen een uitstekende optie zijn indien je jouw merk wilt globaliseren. Benieuwd hoe we jou daarbij kunnen helpen? Lees meer over onze Chinese vertaaldienst, Japanse vertaaldienst of Arabische vertaaldienst.

met je bedrijf internationaal gaan

Aanpassend vermogen

 

Een andere tip voor retailers is om zich op een vloeiende manier te richten op nieuwe markten en vertalingen. De manier waarop het internet zich ontwikkeld heeft sluit hier goed op aan. Het internet heeft er bijna twintig jaar over gedaan om de eerste miljard gebruikers te genereren. Daarna zijn er vijf jaar verstreken om twee miljard gebruikers te bereiken en opeenvolgend weer vier jaar om het totale aantal van drie miljard te bereiken.

De constante toename en spreiding van internetgebruik betekent dat nieuwe markten zich continu ontwikkelen. Het is belangrijk om hier als bedrijf bewust van te zijn. Veranderingen zijn nodig om in te spelen op deze nieuwe (sub)doelgroepen. Een interessant voorbeeld is dat we in het recente verleden hebben gezien hoe het Midden-Oosten zich heeft ontwikkeld tot aantrekkelijke e-commerce doelgroep.

De opkomst van AliBaba en AliExpress in China en de continue stijging van het aantal online shoppers in Arabische landen, betekenen dat bedrijven zich moeten aanpassen en hun tactieken moeten herzien op het gebied van vertalen. Het herzien van deze tactieken heeft een grote invloed op het kunnen behalen van internationaal succes.

Een internationale mindset met een lokale aanpak

In 2016 hebben we bij zoekmachine Google al gezien dat lokale vindbaarheid steeds belangrijker wordt. Google koppelt jouw locatie aan de zoekopdracht en probeert op die manier nóg relevanter te zijn. Een lokale aanpak is lastig te combineren met internationalisatie bij het lanceren van een meertalige website en/of e-commerce/online retail platform. Een strategisch plan met als doel internationaal succes, valt of staat bij de detaillistische uitvoering ervan.

De manier waarop je online content aanbiedt (en welke content), kan per land enorm verschillen. Een digitale campagne kopiëren uit Nederland en plakken in de account van Duitsland is allerminst een garantie voor succes. Het is aan te raden om niet alleen jouw website te laten vertalen, maar ook de globale strategie te laten vertalen.

internationaal ondernemen

Wees op de hoede voor lokale wetgeving

Lokalisatie begint en start niet alleen met gebruikers van een website of platform. Tegenover de relatief liberale wetgeving in Europa, kan het in andere delen van de wereld compleet anders zijn. Het verkeerd aanbieden van content in streng gereguleerde landen kan resulteren in bijvoorbeeld een uitsluiting van de zoekmachines. Op deze manier ben je niet meer vindbaar voor een groot deel van je potentiële doelgroep. Het is van belang om te controleren of jouw content volledig aan alle juridische eisen voldoet.

Lokale wetgeving kan ook impact hebben op de geformuleerde social media strategie. In China worden social media als Instagram, Twitter en Facebook geblokkeerd. Er zijn wel alternatieven die lijken op de geblokkeerde social media, een voorbeeld hiervan is RenRen, Dit platform kan gezien worden als de Facebook van China.

Een internationaal merk worden op de grootste marktplaats ter wereld lijkt onhaalbaar. Echter, met de juiste vertalingen en een doordachte strategie kan elk lokaal e-commerce platform zich ontwikkelen tot een internationaal bestseller.